Glassens historia
Det är ingen som riktigt vet hur länge människor har gjort glass. Men redan 3 000 år före vår tideräkning lär man ha ätit glass i form av en blandning mellan snö, is och frukter.
När Marco Polo besökte Kina långt senare, år 1298, såldes glass på gatorna i de större städerna. Marco Polo tog med sig glassrecept och recept på köldblandningar (salpeter) hem till Italien. Så har också italienare dominerat den europeiska glasstillverkningen till våra dagar.
Under antiken funderade man över olika sätt att smaksätta och frysa ner vatten. Kejsar Nero använde slavar som sprang stafetter från Apenninerna till Rom med is varje dag. Man blandade vattnet med vin, fruktsaft eller honung. I Egypten ordnades liknande transporter med is från bergen i Libanon.
Men det fanns också mindre dramatiska former för att kyla vatten och bevara is. Alexander den Store påstås, under belägringen av Petra, ha låtit gräva trettio gropar för att fylla dem med is och snö. Groparna täcktes med ett tjockt lager av eklöv. Isen användes till olika drycker, men också för att svalka febriga krigare.
Glass på flykt
Vid tiden för den franska revolutionen 1789 flydde greve Augustine Lanclot till Hamburg, tillsammans med bland andra sin kock. Där öppnade sedan greven den berömda Alsterpaviljongen, som huvudsakligen serverade glass. Andra flyende grevar och deras kockar spred glassätandet alltmer över Europa. Men samtidigt började glassen att betraktas som ogudaktigt frosseri i vissa kretsar. En augustinermunk, Abraham a Santa Clara, rasade mot glassen från predikstolen redan i början av 1700-talet.
Till USA kom glassen i början av 1700-talet, men lät tala om sig först då president Madisons hustru Dolly införde den i Vita Huset. Dolly var redan känd för sina överdådiga middagar men fick ännu mer uppmärksamhet genom de delikata glassrätter som började serveras.
Sundaen föds
I samma veva blev ice cream soda mycket populär i USA, men kyrkan var liksom i Europa mycket tveksam till alltför njutningsfulla produkter, i detta fall det bubblande sodavattnet, och satte sig på tvären. Lösningen kom en fiffig amerikan på: han tillsatte bär och andra tillbehör istället för bubbelvatten och kallade helt fräckt sin uppfinning för ”sundae”. Kyrkan kunde ju gärna inte protestera mot en rätt som uttalades ”sunday” (söndag).
En glassmaskin beskrivs för första gången i Paris 1768. Med hjälp av en vevanordning kunde en innerbehållare roteras och påskynda frysning, samtidigt som glassen blev både mjuk och smidig. Glassmaskinen patenterades först 1848 tack vare en driftig dam i USA vid namn Nancy Johnson. Den industriella tillverkningen av glass började redan på 1850-talet i USA då fabriker etablerades i New York och Boston. Glass var vid den här tiden fortfarande en utpräglad överklassrätt. Vid sekelskiftet började ångmaskiner användas för att driva vispningen av glassen.
Glassen in i industriåldern
Nästa steg i glassens utveckling kom i slutet av 1800-talet, då det moderna kylskåpet konstruerades. Nu var man äntligen fri från beroendet av olika köldblandningar, gjorda av t ex is och salt. Före Första världskriget var glassmaskinen tillsammans med kaffekvarnen några av Sveriges stora exportartiklar, som främst gick till Ryssland och England.
Under 1800-talet serverades glass såväl i Europa som i USA i porslinsskålar. På Världsutställningen i St Louis 1904 togs dock ett nytt steg i utvecklingen. Då var det världspremiär för våffelstrutar som såldes med sylt och grädde. När sylten tog slut kom någon på att man kunde fylla strutarna med glass – en fantastisk uppfinning – och glasstruten fick sitt genombrott.
Glasspinnen gör entré
Nästa stora steg var när glasspinnen kom i produktion på 1930-talet. Glasspinnen började spridas över stora delar av världen. Under 1960-talet i USA, och under 1970-talet i Europa, började affärerna fyllas med storförpackningar av glass och glasstårtor. Utbudet och variationerna blev oändliga. Under 1970-talet blev yoghurtglassen en storsäljare i USA. Idag finns såväl fettsnål glass som glass baserad på mejeriprodukter gjorda av havre istället för mjölk, till exempel i SIA Glass sortiment. Sorbet har också på några decennier blivit en storsäljare som räknas till glassfamiljen. Men populärast är fortfarande den riktiga gräddglassen.